PRODUCENCI

Oriontec dla domu
Oriontec Spółka z Ograniczoną Odpowiedzialnoscią Sp. K. 

Mazańcowice 57
43-391 Mazańcowice

 +48 722 118 300
 sklep@oriontecdladomu.pl

Możesz też skorzystać z naszego chatu online już teraz!

Godziny otwarcia: 

poniedziałek-czwartek: 08:00-16:30 
piątek: 08:00-14:00 

PŁATNOŚCI

Przelew Bankowy Alior Bank
Numer konta:
20 2490 0005 0000 4600 3553 2233

ZOBACZ OBSŁUGIWANE SYSTEMY PŁATNOŚCI 

Sposoby Płatności:
1. Płatność za pobraniem
2. Płatność przy odbiorze
3. System Płatności PayU
4. Przelew bankowy

 

Do każdego zamówienia wystawiamy paragon fiskalny lub fakturę VAT.

DOSTAWA

Sposoby dostawy:

  • Poczta Polska
  • DHL
  • Paczkomaty
  • Odbiór osobisty

poczta polska   dhl   

Pytania i odpowiedzi

1. Jak poprawić jakość wody w domu?

Jest na to wiele sposobów. Dużo zależy od jakości oraz pochodzenia wody.
Jednym ze sposobów są dzbanki filtracyjne stosowane do polepszenia wody kranowej przeznaczonej do celów spożywczych czy też filtry narurowe montowane bezpośrednio na rurze doprowadzającej wodę do domu. Przy tej opcji zaleca się użycie wkładu mechanicznego (wkład sznurkowy/piankowy), bądź ustawienie kilku filtrów szeregowo dla lepszego efektu (filtr mechaniczny oraz filtr węglowy lub odżelaziający).
Można także użyć dokładniejszych systemów działających bezpośrednio na dany problem (woda o zbyt dużej twardości lub zawartości żelaza). Gdy chcemy jednak uzyskać wodę bardzo czystą najbardziej odpowiednim sposobem jest zastosowanie systemu odwróconej osmozy.

2. Czym jest Odwrócona Osmoza?

Odwrócona osmoza (RO) jest najdoskonalszym sposobem filtracji dostępnym w obecnej chwili. Jest to także najczęściej stosowana metoda uzdatniania wody przez producentów wody butelkowanej. Jest skuteczna w usuwaniu lub znacznej redukcji bardzo szerokiego spektrum zanieczyszczeń. Spośród wszystkich dostępnych technologii używanych do uzdatniania wody w zastosowaniach domowych gwarantuje najskuteczniejsze oczyszczenie wody. Odwrócona osmoza umożliwia usunięcie z wody cząstek tak małych jak pojedyncze jony.
Zjawisko odwróconej osmozy wykorzystuje pół-przepuszczalną membranę, która przepuszcza jedynie cząsteczki wody, zatrzymując zanieczyszczenia które są zbyt duże aby przedostać się przez mikropory membrany osmotycznej.

3. Jaka jest różnica między systemami odwróconej osmozy a tradycyjnymi filtrami?

Producenci tradycyjnych filtrów stosują w swoich produktach materiały filtracyjne takie jak sznurki bawełniane, piasek czy węgiel. Głównym elementem systemu odwróconej osmozy, zwanego także RO, jest membrana, w której zastosowana jest półprzepuszczalna błona zatrzymująca mikroskopijne cząsteczki zanieczyszczeń rozpuszczonych w wodzie takie jak bakterie i wirusy oraz związki organiczne i nieorganiczne. Tylko molekuły H2O przechodzą przez membranę, natomiast woda zawierająca koncentrację zanieczyszczeń zostaje usunięta z systemu.

4. Czym woda destylowana różni sie od wody po RO?

Woda produkowana metodą odwróconej osmozy jest tak czysta, że często porównuje się ją z wodą destylowaną. Jednak jest to woda lepsza pod względem smakowym i zawartości mikroelementów. Smak wody destylowanej jest mdły, niesmaczny. Przyczyną tego jest fakt, że podczas gotowania lub destylacji pozbywamy się rozpuszczonego w wodzie tlenu i dwutlenku węgla. Gazy te mają decydujący wpływ na smak wody. Przykładem tego mogą być wody górskie szczególnie bogate w tlen, zaliczane do I klasy czystości. Dwutlenek węgla używany jest do gazowania wód mineralnych w celu poprawienia jej smaku. Ponadto destylacja wody nie usuwa wszystkich produktów chlorowania wody. Niektóre związki aromatyczne np. ropopochodne związki chloru, które mają niższy punkt wrzenia od wody, przechodzą z parą do wody oczyszczonej. W ten sposób nie pozbywamy się szkodliwych dla zdrowia ludzkiego związków.

5. Czy system odwróconej osmozy usuwa z wody sól?

Membrana osmotyczna w zależności od ciśnienia wody zasilającej, stężenia w wodzie jonów sodu i potasu, usuwa ponad 90% związków chemicznych.  Podstawą tego procesu jest zjawisko osmozy naturalnej, która zachodzi gdy dwa roztwory o różnym stężeniu przedzielone są błoną półprzepuszczalną (membraną). Jest to przeszkoda nie do pokonania dla rozpuszczonych w wodzie soli.

6. Czy system odwróconej osmozy usuwa z wody bakterie i wirusy?

Membrana usuwa z wody wszystkie mikroorganizmy, dzięki czemu uzyskujemy wodę sterylnie czystą. Dzieje się tak ze względu na nieproporcjonalnie mniejsze od bakterii i wirusów otwory znajdujące się w półprzepuszczalnej błonie, z której zbudowana jest membrana. Przy montażu należy jednak zachować sterylność z uwagi na możliwość wtórnego skażenia układu magazynującego wodę (zaleca się użycia rękawiczek jednorazowych). 

7. Czy woda po procesie odwróconej osmozy nadaje się do bezpośredniego spożycia?

Główną wadą wody po osmozie jest brak minerałów. Odwrócona osmoza usuwa sód, potas, wapń, magnez i inne substancje. Minerały są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, warto jednak pamiętać, że to nie woda stanowi ich podstawowe źródło, zdecydowaną większość minerałów pozyskujemy bowiem na drodze przyjmowania pokarmu. Część systemów zawiera również dodatkowy wkład mineralizujący, pozwalający na uzupełnienie wypłukanych w trakcie filtracji minerałów. Mineralizator to podłużny pojemnik wypełniony mieszanką naturalnych skał, które powoli się rozpuszczają, gdy są obmywane przez przepływającą wodę. W ten sposób dostarczają do wody należytą ilość wartościowych minerałów.

8. Czy woda osmotyczna jest dobra dla dzieci?

Woda otrzymana w procesie odwróconej osmozy jest wyjątkowo wskazana dla dzieci, które są szczególnie narażone na szkodliwe związki zawarte w wodzie kranowej takiej jak chlor i jego chloro pochodne. 

9. Czy wodę filtrowaną można pić prosto z kranu?

W przypadku wody wodociągowej oczywiście, tak. Woda z własnego ujęcia, oprócz badań fizyko-chemicznych, wymaga również badań biologicznych na zwartość szkodliwych bakterii i mikroorganizmów. Właściwie dobrane filtry pozwalają bezpiecznie pić wodę prosto z kranu. W przypadku, gdy w badaniach biologicznych stwierdzono odstępstwa od normy, należy zastosować lampy UV do jej dezynfekcji.

10. Do czego służy lampa UV?

Lampy UV mają właściwości bakteriobójcze, stosuje sie je jako zabezpieczenie przed wtórnym skażeniem wody. Naświetlanie wody światłem ultrafioletowym jest efektywną i coraz bardziej popularną metodą dezynfekcji, która nie wprowadza do wody żadnych środków chemicznych. Technologia ta oparta jest na procesie czysto fizycznym, który nie zmienia smaku i zapachu wody. Działanie lampy powoduje natychmiastowe unicestwienie do 99,98 proc. żyjących w wodzie wirusów oraz bakterii. Lampa może stanowić również uzupełnienie domowego systemu filtrującego wodę, wzbogacając go o etap sterylizacji mikrobiologicznej.

11. Czym się różni wkład sznurkowy od wkładu piankowego?

Wkłady sznurkowe są wykonane z czystego sznurka polipropylenowego. Wkłady te cechują się dobrą chłonnością zanieczyszczeń i działają w większej temperaturze roboczej.
Pianka polipropylenowa natomiast jest odporna na działanie chemikaliów i rozwój bakterii. Wkłady piankowe charakteryzują się także lepszą chłonnością zanieczyszczeń, co może prowadzić do szybszego zapychania się. Powoduje to duży spadek ciśnienia, co jest znakiem do wymiany filtra.

12. Czym różnią się wkłady węglowe w filtracji wstępnej?

Wkład węglowy granulowany (GAC) wskazuje szczególną zdolność absorbowania chloru w wodzie (do 99% jego zawartości), poprawiając jej smak, barwę i zapach. Wkład ten cechuje się wyższą odpornością na zatykanie, niż węgiel sprasowany .
Natomiast blok węglowy (CTO) cechuje się mniejszym pyleniem, niż jego granulowana postać. Usuwa on ewentualne pozostałości pyłków w wodzie. Dodatkowo ciasno ubity węgiel zatrzymuje zanieczyszczenia sedymentacyjne.

13. Do czego służy dzbanek filtrujący?

Dzbanek filtrujący służy do doczyszczania wody kranowej, która poddana została wstępnemu procesowi uzdatnienia przez zakład wodociągowy. Dzięki zastosowaniu dzbanka filtrującego woda kranowa staje się idealna do picia i gotowania, ponieważ zyskuje lepszą jakość. Filtr zapobiega przede wszystkim powstawaniu kamienia kotłowego w czajniku, eleminuje także inne związki chemiczne (związki chloropochodne, metale ciężkie oraz żelazo i mangan).

14. Do czego służą zmiękczacze?

Stacje zmiękczające, zwane częściej zmiękczaczami, to duże urządzenia uzdatniające, służące wyeliminowaniu z wody nadmiaru związków wapnia i magnezu (związki te nadają wodzie cechy określane mianem twardości wody). Urządzenia te są  niezbędne przede wszystkim wtedy, kiedy woda, z której korzystamy, przekracza polską normę zawartości wapnia i magnezu. Osoby borykające się z twardością wody w domu w łatwy sposób mogą dostrzec takie objawy: długotrwałe używanie takiej wody skutkuje zniszczeniem sprzętu AGD i instalacji sanitarnych, można także zauważyć kamień osadzający się w czajniku czy kabinie prysznicowej.
Po użyciu zmiękczacza można zaobserwować nie tylko poprawę stanu domowego sprzętu AGD, ale także zdrowszy wygląd naszej skóry i włosów.  

15. Do czego służą odżelaziacze?

Odżelazianie wody to uzdatnianie wody polegające na usunięciu związków żelaza. Jego nadmiar zasadniczo pogarsza jakość wody, psując jej smak i zapach, a także powodując powstawanie osadów.  Problem zażelazienia wody dotyczy zazwyczaj mieszkańców domów jednorodzinnych, którzy korzystają z własnych ujęć wody. Obecność związków żelaza jest spowodowana wietrzeniem lub rozpuszczaniem niektórych skał, oraz częściowo, rozkładem substancji organicznych. Zawartość związków żelaza w wodzie głębinowej zwykle przekracza normy kilkakrotnie. Nadmiar żelaza łatwo zauważyć- woda ma specyficzny, nieprzyjemny smak i zapach, jej barwa zmienia się na żółto-brązową. Na armaturze pojawia się żółtawy nalot, a na pranych ubraniach plamy.

16. Co zrobić kiedy ciśnienie wody jest zbyt niskie?

W takim wypadku należy zamontować pompę ciśnieniową. Zapewnia ona odpowiednie ciśnienie, wystarczające do przepchnięcia wody przez membranę (ok. 2.8 bar).
Przed zakupem pompy należy jednak upewnić się, czy powodem niskiego ciśnienia nie jest zatkana membrana lub któryś z wkładów filtracyjnych.

17. Woda nie płynie lub płynie bardzo wolno?

Przyczyną może być pusty zbiornik (napełnienie całego zbiornika może zająć ok 3-4 godziny). Należy sprawdzić czy zawór dopływowy jest otwarty oraz czy ciśnienie jest odpowiednie. Należy również zwrócić uwagę na czynniki takie jak zatkana membrana lub wkłady filtracyjne. Zalecana odległość montażu zbiornika od wylewki wynosi do 3 metrów. Im większa odległość tym bardziej spada ciśnienie.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl